NIE ROPOVODU: Cyklisti na ostrove Sihoť by neznamenali nič dobré

16.07.2012 Bratislava

Bratislava 16. júla (TASR) – Predstavitelia občianskeho združenia (OZ) Nie ropovodu cez Žitný ostrov sa po dnešnom rokovaní so zástupcami Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR a Lesov SR podľa slov 1. podpredsedu OZ Tomáša Mikuleca zhodli na tom, že cyklisti by pre bratislavský vodárenský ostrov Sihoť neznamenali nič dobré.

"So zástupcami štátnych lesov a ministerstva sme sa zhodli na veľmi dôležitej veci, a to, že cyklisti na ostrove Sihoť by neznamenali nič dobré. Naopak, priniesli by len škodu," uviedol dnes na brífingu na ostrove Sihoť Mikulec.

Rokovaním podľa neho OZ získalo mnoho cenných informácií a veľa pádnych argumentov, prečo by činnosť Lesov SR mala na území pokračovať. "Budeme ďalej uvažovať, či nie je potrebné na základe týchto nových informácií naše stanoviská, ktoré boli zo začiatku dosť zásadové, prehodnotiť. Nikdy sme napríklad nevylučovali zo strany štátnych lesov nevyhnutné zásahy," poznamenal.

"My sme toho názoru, že pokiaľ sme ostrov Sihoť takú dlhú dobu udržali v takomto stave, ako je teraz, tak nehospodárením na ostrove by sme privodili skazu tohto územia. To je jednoznačne potvrdené na viacerých územiach v rámci SR, kde nehospodárenie už za krátku dobu spôsobilo obrovské škody, s ktorými sa síce príroda vyrovná, ale možno za takú dlhú dobu, počas ktorej nebudú vhodné podmienky pre existenciu a život človeka na týchto územiach. A tomu lesný hospodár predchádza," konštatoval vedúci ochrany prírody štátneho podniku Lesy SR Ján Švančara.

"Som teda zásadne proti tomu, aby sa obmedzili ťažbové zásahy na tomto území. Problém cyklistiky cez ostrov je z môjho pohľadu indiferentný, avšak vzhľadom na toto špecifické územie, kde je vstup len na povolenia, sme skôr za to, aby sa toto územie udržalo v takom stave aj pri režime kontroly, aký je tu doteraz. Ak by sa to malo pustiť "na voľno", myslím si, že tu vzniká väčšie riziko (havárie – pozn. TASR)," dodal.
 

Vyberte región